• Valnötsbröd
  • Valnötsbröd

    • 2 st
    • 1 tim
    • 4 tim 50 min

    Håkan Johansson bjuder på ett fantastiskt valnötsbröd med en fin surdegssmak.

    0.08/5

    108 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i vattnet.

    • 2

      Blanda alla ingredienser utom saltet och valnötter 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör ca 4 minuter.

    • 3

      Tillsätt salt och blanda 3 minuter.

    • 4

      Tillsätter valnötter och blanda ca 2 minuter.

    • 5

      Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar. Vik degen efter en timmes jästid.

    • 6

      Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och dela degen på två. Forma degbitarna runda och låt vila i ca 10 minuter.

    • 7

      Lägg degen i mjölade bakkorgar eller bakdukar. Låt jäsa ca 2 timmar, eller dubbel storlek.

    • 8

      Sätt ugnen på 250°C. Vänd upp brödet på en ren plåt.

    • 9

      Snitta och sätt in brödet i ugnen och sänkt till 230°C.

    • 10

      Grädda ca 25-30 minuter.

    • 11

      Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.

    Ingredienser

    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
    • 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 250 g (ca 2,5 dl) vatten kallt
    • 210 g (ca 3,5 dl) vetemjöl special
    • 210 g (ca 3,5 dl) rågmjöl, fint
    • 12 g (ca 2 tsk) salt
    • 14 g (ca 1 tsk) honung flytande
    • 100 g (ca 2,5 dl) valnötter

    Liknande recept