• Vegetarisk smörgåstårta
  • Vegetarisk smörgåstårta

    • 12 bitar
    • 30 min
    • 2 tim 30 min

    Fyll gärna tårtan en dag i förväg så att smörgåstårtan blir saftig. Dekorera den gärna samma dag. Här har vi valt att göra halva tårtan vegetarisk och halva med havets smaker. (Att blanda som på bilden är ett tips, receptet är för vegetarisk smörgåstårta).

    2.57/5

    7 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Börja med att göra botten till smörgåstårtan. När det är klart fortsätter du med nedan steg för steg.

    • 2

      Dela smörgåstårtbotten i tre delar. Bred hummus på nedersta botten och smula över fetaosten fint.

    • 3

      Lägg på nästa botten. Bred på kronärtskockscreme. Strö över skivade oliver och täck med ett lager inlagd paprika.

    • 4

      Lägg på översta botten. Mixa eller vispa ihop majonnäs och färskost till en slät creme. Bred den på och runt hela tårtan. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg, ställ tårtan svalt.

    • 5

      Förbered garnering. Tvätta och skiva betorna så tunt som möjligt, helst på mandolin. Bryt av nedersta grova delen på sparrisen. Halvera dem på längden.

    • 6

      Lägg skivade betor längt ut ovanpå hela tårtan. Lägg en ring av oliver innanför och sist machesallad i mitten.

    • 7

      Bred ev lite extra majonnäs på tårtans sidor som ”klister”. Varva sparris, gräslök och eventuellt oxalis runt om hela tårtan. Lägg lite machesallad längst ner.

    Tips!

    Den som är riktigt händig kan dela botten i fyra delar så blir det mer plats för någon krämig fyllning.

    Ingredienser

    Se ingredienser för smörgåstårtans botten här.

    Fyllning 1

    • 200 g hummus
    • 150 g fetaost

    Fyllning 2

    • Ca 300 g kronärtskockscreme
    • 100 g (1 dl) skivade oliver
    • 150 g inlagd, marinerad paprika

    Topping

    • 200 g majonnäs + ev lite extra (ca 200 g)
    • 100 g färskost

    Garnering

    • 200 g (2-3 st) polkabetor eller gulbetor
    • 250 g (ca 10 st) grön sparris
    • 200 g (ca 1 1/2 dl) urkärnade oliver
    • 2-3 dl machesallad
    • 20-30 g (1 kruka) gräslök
    • Ev röd oxalis

    Liknande recept