Vetebullar med mandelmassa
40 min
1 tim 40 min
Kanelbullar i all ära men när vi adderar till mandelmassa så blir det en extra krämig och lyxig smak. Mums.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och låt det bli 20 °C. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt och socker och rör om.
-
2
Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
-
3
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel. Rör i en annan bunke ihop mandelmassa och en liten skvätt mjölk.
-
4
Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20×50 cm. Bred på smörfyllningen och sedan mandelmassan och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.
-
5
Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.
-
6
Grädda mitt i ugnen i 225 °C i 8-10 minuter, eller i varmluftsugn 200 °C i 10-12 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 75 g (0,75 dl) smör
- 500 g (5 dl) mjölk
- 500 g (5 dl) strösocker
- 1 g (1 krm) salt
- 420 g (ca 7 dl) vetemjöl
Fyllning
- 50 g (0,5 dl) smör
- 50 g (0,5 dl) strösocker
- kanel
- mandelmassa
- mjölk
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- 0,5 dl pärlsocker