• Vetebullar med mandelmassa
  • Läsarrecept

    Vetebullar med mandelmassa

    • 40 min
    • 1 tim 40 min

    Kanelbullar i all ära men när vi adderar till mandelmassa så blir det en extra krämig och lyxig smak. Mums.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.25/5

    435 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt och socker och rör om.

    • 2

      Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.

    • 3

      Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel. Rör i en annan bunke ihop mandelmassa och en liten skvätt mjölk.

    • 4

      Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på smörfyllningen och sedan mandelmassan och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

    • 5

      Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

    • 6

      Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter.

    Ingredienser

    • 50 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 75 g (ca 0,75 dl) smör
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk
    • 500 g (ca 5 dl) strösocker
    • 1 g (ca 1 krm) salt
    • 420 g (ca 7 dl) vetemjöl

    Fyllning

    • 0,5 dl (50 g) smör
    • 0,5 dl (50 g) strösocker
    • kanel
    • mandelmassa
    • mjölk

    Pensling

    • 1 ägg

    Garnering

    • 0,5 dl pärlsocker

    Liknande recept