• Vetebullar med mandelmassa
  • Läsarrecept

    Vetebullar med mandelmassa

    • 40 min
    • 1 tim 40 min

    Kanelbullar i all ära men när vi adderar till mandelmassa så blir det en extra krämig och lyxig smak. Mums.

    3.25/5

    435 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt och socker och rör om.

    • 2

      Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.

    • 3

      Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel. Rör i en annan bunke ihop mandelmassa och en liten skvätt mjölk.

    • 4

      Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred på smörfyllningen och sedan mandelmassan och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

    • 5

      Vispa upp ägget med vanlig visp och pensla försiktigt på bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker.

    • 6

      Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter.

    Ingredienser

    • 50 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 75 g (ca 0,75 dl) smör
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk
    • 500 g (ca 5 dl) strösocker
    • 1 g (ca 1 krm) salt
    • 420 g (ca 7 dl) vetemjöl

    Fyllning

    • 0,5 dl (50 g) smör
    • 0,5 dl (50 g) strösocker
    • kanel
    • mandelmassa
    • mjölk

    Pensling

    • 1 ägg

    Garnering

    • 0,5 dl pärlsocker

    Liknande recept