• Vetebulle med jordgubbskesella & lime
  • Vetebulle med jordgubbskesella & lime

    • 24 st
    • 30 min
    • 1 tim 30 min

    Både sött och syrligt, en mycket god kombination. Variera bullbaket med olika smak på kesellan och hitta din egen favorit. Om du ska frysa bullarna, så gör det direkt när de har svalnat. För bästa resultat när du ska tina bullarna så värm de några minuter i ungen precis före servering.

    3.01/5

    248 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Häll det mesta av mjölet samt sockret, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i smör och smula jästen över.

    • 2

      Värm mjölken till fingervarm, 30°C. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 10 min.

    • 3

      Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 min. När den är färdigjäst har den en glansig yta.

    • 4

      Tag därefter upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred smör över hela degplattan och därefter kesellan. Strö över socker & riven lime.  Rulla ihop degen i en avlång rulle och skär lagom stora snäckor. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 230°C. Pensla bullarna med ägget som du vispat samman. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 5-10 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk.

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar
    • 900 g (ca 15 dl)) vetemjöl
    • 90 g (ca 1 dl) strösocker
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 3-6 g (ca 1-2 tsk) kardemumma, stött eller mald
    • 150 g (ca 1,5 dl) smör
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk

    Fyllning

    • 100 g (ca 1 dl)smör, rumstempererat
    • 200 g (ca 2 dl) jordgubbskesella/kvarg
    • 70 g (ca 0,75 dl) dl strösocker
    • lime, riv skalet

    Pensling

    ägg


    Liknande recept