Vetesurdegsbröd
2 st
1 tim
4 tim 40 min
Ett saftigt bröd med en fin syra. Passar perfekt både till frukost och middag.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet.
-
2
Blanda alla ingredienser utom saltet 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör ca 4 minuter.
-
3
Tillsätt salt och blanda 3 minuter.
-
4
Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar.
-
5
Vik degen efter en timmes jästid.
-
6
Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och forma varsamt till två limpor. Låt jäsa ca 2 timmar, eller dubbel storlek.
-
7
Sätt ugnen på 250 grader. Vänd upp brödet på plåt.
-
8
Sätt in brödet i ugnen och sänkt till 230 grader.
-
9
Grädda ca 25-30 minuter.
-
10
Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.
Ingredienser
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 250 g (ca 2,5 dl) vatten kallt
- 390 g (ca 6,5 dl) vetemjöl special
- 12 g (ca 2 tsk) salt