• Vörtbröd med porter och must
  • Vörtbröd med porter och must

    • Ca 20 st
    • 25 min
    • 2 tim

    Ett härligt vörtbröd hör bakjulen till. Särskilt smakrikt och juligt blir det att baka på julmust och porter.

    4/5

    1 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Tillsätt rumstempererad porter och julmust och rör om tills jästen löst sig.

    • 2

      Klicka i smöret, olja, mörk sirap, kryddor, salt, samt allt mjöl.

    • 3

      Tillsätt det sista mjölet, lite i taget. Arbeta degen ca 5 minuter, degen får gärna vara lite kladdig.

    • 4

      Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.

    • 5

      Tag upp degen på mjölat bakbord, dela i 2 lika delar.

    • 6

      Forma 2 avlånga brödstycken av degen, dela vart av dem i 10 mindre avlånga bröd.

    • 7

      Sätt ugnen på 220 °C varmluft (ca 240 °C vanlig ugn).

    • 8

      Lägg de 20 minibröden på 2 plåtar, låt jäsa under bakduk i ca 25 minuter.

    • 9

      Snitta bröden med en vass kniv och strö över lite mjöl.

    • 10

      Grädda plåtarna samtidigt i ugn (vid varmluftsugn), ca 15 minuter tills de är genomgräddade, rekommenderad innertemperatur 96-98 grader.

    • 11

      Låt svalna på galler under bakduk.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 410 g (ca 4 dl) porter, rumstempererad
    • 240 g (ca 2 dl) julmust, rumstempererad
    • 50 g smör, rumsvarmt
    • 7 g (ca 1 msk) olja med neutral smak
    • 250 g (ca 1 ½ dl) mörk sirap
    • 3 g (1 ½ tsk pomeransskal) malda
    • 3 g (1 1/2 tsk ingefära) mald
    • 3 g (1 ½ tsk kryddnejlika) mald
    • 3 g (1 tsk) kardemumma mald
    • 6 g (1 1/2 tsk) salt
    • 660 g (ca 10 dl) rågsikt
    • 240 g (4 dl) vetemjöl special

    Garnering

    • mjöl att pudra över

    Liknande recept