• Kuvertvörtbröd med surdeg
  • Kuvertvörtbröd med surdeg

    • 30 min
    • 3 tim 20 min

    Dessa små vörtbröd med surdeg blir ett fint inslag på julbordet. Ett tips för att få extra god smak är att ersätta vattnet med svagdricka, samt lägga russinen i mjölk en stund innan degberedningen. Då suger de inte upp degvätskan när de rörs ner i degen och brödet blir alldeles lagom segt – och riktigt mjukt – som bröd ska vara!

    3.4/5

    490 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm vattnet fingervarmt, 37 °C och blanda därefter fördegen. Låt stå i 20-30 minuter.

    • 2

      Tillsätt resterande ingredienser till degen utom russin och ev annan torkad frukt och bearbeta degen till en smidig deg, 10 minuter i maskin (8 minuter sakta, tillsätt sedan russinen och kör 2 minuter snabbt eller 15 minuter för hand).

    • 3

      Låt degen jäsa i 40-50 minuter eller tills degen ökat till dubbel storlek.

    • 4

      Knåda degen lätt på bakbord, tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i två delar och sedan vardera del i tio delar. Forma till fina bullar och låt jäsa på smord bakplåt i ca 40-50 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 250 °C och placera en tom ugnsplåt längst ner i ugnen.

    • 6

      Grädda i 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter samt kasta in ½ dl vatten i bottenplåten vid insättning i ugnen.

    • 7

      Låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Fördeg

    Deg

    • 610 g (ca 8,5 dl) vetemjöl
    • 140 g (1 dl) mörk sirap
    • 12 g (2 tsk) salt
    • 150 g (2 dl) russin
    • ev. 50-100 g (1, 5 dl) torkade aprikoser och/eller fikon (hackade)

    Liknande recept