recept_video_backdrop
  • Frukt- och nötbröd
Läsarrecept

3.18/5

496 Röster

Frukt- och nötbröd

  • Sara Sivertsson
  • 1 st
  • 30 min
  • 2 tim 45 min

Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

Ett frukt och nötbröd där man lätt kan tillsätta sina favorit frukter eller nötter.

  • 1

    Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.

  • 2

    Blanda i rågmjölet och lite vetemjöl i taget och kör degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.

  • 3

    Arbeta degen lite snabbare i cirka 5 minuter och häll sen i nötterna och frukten.

  • 4

    Jäs degen till dubbel storlek under bakduk. Det tar ungefär en timme.

  • 5

    Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250°C.

  • 6

    Vik degen några gånger, forma till en limpa och lägg i en smord brödform.

  • 7

    Låt jäsa ytterligare en timme under bakduk.

  • 8

    Snitta brödet försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0,75 kaffekopp vatten i den varma långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk till 230°C och grädda i cirka 30 minuter.

Ingredienser

  • ¼ paket (12,5 g) KronJäst för Matbröd, färsk
  • 2 dl (200 g) fingervarmt vatten
  • ½ msk (10 g) mörk sirap
  • 1 tsk (6 g) salt
  • 1 tsk (2 g) malen kanel
  • 1,25 dl (75 g) grovt rågmjöl
  • 3,5 dl (210 g) vetemjöl special
  • ½ dl (40 g) grovhackade hasselnötter
  • ½ dl (40 g) grovhackade mandlar
  • 50 g grovhackad blandad torkad frukt

Liknande recept

  • Bagels med krossade linfrön och sesamfrön

    Bagels med krossade linfrön och sesamfrön


    Karin Lundahl
    1 tim 2 tim 30 min
  • Sockrad saffransbulle med surdeg

    Sockrad saffransbulle med surdeg


    KronJäst
    45 min 2 tim 55 min
  • Enkel Pizza

    Enkel Pizza


    Helén Persson
    20 min 40 min
  • Kuvertbröd

    Kuvertbröd

    Testa du också. Här är våra oemotståndliga varianter på kuvertbröd, perfekt att överraska med på nästa middag.