• Glutenfria semlor
  • Glutenfria semlor

    • ca 20 st
    • 45 min
    • 3 tim 30 min

    Glutenfria små härliga semlor med en ljuvlig smak av kardemumma. Om du inte hinner baka bullarna samma dag, så går det bra att baka dem tidigare och frysa in när de svalnat. Bara att ta fram, tina och värma några minuter i ugnen, för att få den nybakade känslan. För att slutligen fylla med mandelmassa & vispgrädde, förstås!

    2.81/5

    219 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken som är ca 30°C tillsätt fiberhusken och låt stå i ca 10 min så den får svälla.

    • 2

      Blanda alla ingredienser men spara lite av mjölet till slutet så inte smeten blir för hård.

    • 3

      Mixa smeten några minuter så det kommer in luft i den och att den blir ordentligt blandad.

    • 4

      Låt degen vila i ca 30 min i bunken övertäckt med duk eller plast i rumstemperatur.

    • 5

      Dela degen i två delar och dela varje del i 10 st bitar och rulla runda.

    • 6

      Låt jäsa på plåt med papper under duk eller plast i rumstemperatur i ca 90-120 min.

    • 7

      Sätt ugnen på 250°C. Sätt in plåten i ugnen och grädda bullarna ca 10-12 min.

    • 8

      Låt bullarna svalna. Skär av ett lock och fyll underdelen med mandelmassan & nyvispad vispgrädde. Lägg på locket och pudra med florsocker.

    Tips:

    • Vill du inte ha mandelmassa i semlan? Fyll istället med vaniljkräm. Mycket gott!
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (ca 1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 250 g (ca 2,5 dl) mjölk, ca 30°C
    • 10 g (ca 1 msk) fiberhusk
    • 70 g (ca 0,5 dl) sirap, ljus
    • 5 g (ca 1/2 msk) kardemumma
    • 3 g (ca 1/2 tsk)  salt
    • 100 g smör mjukt, lite löst
    • 50 g (ca 1 st)  ägg
    • 500 g (ca 8 dl) glutenfri mix

    Fyllning

    • 200 g Mandelmassa, utrört med ½ dl vatten (rör i lite i taget)
    • 300 g (ca 3 dl) vispgrädde, vispas med 5 g (ca 1 tsk) socker
    • 11-22 g (ca 1-2 msk)  florsocker, att pudra över semlorna

    Liknande recept