Ekologisk jäst behöver längre jästid för att uppnå samma resultat som KronJäst för Matbröd. Vi rekommenderar inte Ekologisk jäst till söta deagar. Vi rekommenderar att man förlänger respektive jästid ca 30 minuter vid bakning av osötat bröd/ matbröd och minst 60 minuter vid bakning av söta degar (mer än 2,5 msk socker per 14 dl mjöl).
Du hittar KronJäst Surdeg på Mathem och i välsorterade Ica-, Coop- och CityGross-butiker. Skulle KronJäst Surdeg inte finnas eller vara slut i din butik, kontakta kategoriansvarig i din butik så hjälper de säkert gärna till. Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på enskilda butikers sortiment.
Våra produkter har olika jäststammar med olika egenskaper. Vår Jäst för Matbröd har optimal jäskraft i degar för matbröd då den lätt tar upp maltos ur mjölet. Den fungerar däremot inte lika bra i en deg med mycket fett och socker. Vår Jäst för Söta Degar har optimal jäskraft i söta degar och är inte lika snabb på att använda maltos. Vår Ekologiska Jäst är producerad på ekologiska råvaror som är KRAV-märkta och har optimal jäskraft i degar för matbröd. Läs mer här.
Ekologisk jäst behöver längre jästid för att uppnå samma resultat som KronJäst för Matbröd. Vi rekommenderar inte Ekologisk jäst till söta deagar. Vi rekommenderar att man förlänger respektive jästid ca 30 minuter vid bakning av osötat bröd/ matbröd och minst 60 minuter vid bakning av söta degar (mer än 2,5 msk socker per 14 dl mjöl).
Jäst är rik på framför allt B-vitaminer. Nedan ges generella riktvärden enligt branschorganisationen COFALEC för näringsinnehållet i bagerijäst (torr).
Näringsämne | Innehåll | Enhet |
---|---|---|
Energivärde | 380 | Kcal/100 g |
Protein | 50% | g/100 g torrvikt |
Fett | 6% | g/100 g torrvikt |
Kolhydrater | 40% | g/100 g torrvikt |
Kalium | 0,6-2,5 | g/100 g |
Natrium | < 0,5 | g/100 g |
Kalcium | 0,02-0,15 | g/100 g |
Magnesium | 0,03-0,25 | g/100 g |
Järn | 0,001-0,1 | g/100 g |
B1 | 2-15 | mg/100 g |
B2 | 6-8 | mg/100 g |
B6 | 2-6 | mg/100 g |
Folsyra | 2-4 | mg/100 g |
Niacin | 10-60 | mg/100 g |
Biotin | 0,05-0,25 | mg/100 g |
Du hittar KronJäst Surdeg på Mathem och i välsorterade Ica-, Coop- och CityGross-butiker. Skulle KronJäst Surdeg inte finnas eller vara slut i din butik, kontakta kategoriansvarig i din butik så hjälper de säkert gärna till. Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på enskilda butikers sortiment.
Ekologisk jäst behöver längre jästid för att uppnå samma resultat som KronJäst för Matbröd. Vi rekommenderar inte Ekologisk jäst till söta deagar. Vi rekommenderar att man förlänger respektive jästid ca 30 minuter vid bakning av osötat bröd/ matbröd och minst 60 minuter vid bakning av söta degar (mer än 2,5 msk socker per 14 dl mjöl).
Du hittar KronJäst Surdeg på Mathem och i välsorterade Ica-, Coop- och CityGross-butiker. Skulle KronJäst Surdeg inte finnas eller vara slut i din butik, kontakta kategoriansvarig i din butik så hjälper de säkert gärna till. Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på enskilda butikers sortiment.
Vi rekommenderar att du tillsätter lite jäst för att uppnå bästa möjliga bakresultat. Det kan absolut fungera utan, men jästen gör så att du får lika bra bakresultat varje gång och att brödet garanterat jäser som det ska, det gäller både för vår surdeg och om du har satt en egen surdeg. Surdeg innehåller massor av jäst som kommer naturligt från mjölet, men jäststammen i surdeg är inte densamma som i den jäst du bakar med från KronJäst (Saccharomyces cerevisiae) och har därmed inte samma jäskraft.
Surdegen är i vilande fas och gasproduktionen är på en låg nivå. När produkten sedan kommer i kontakt med mjöl, vatten och värme startar processen igen. Vår surdeg är inte anpassad för att använda som surdegsgrund utan är tänkt att användas vid bakning, tillsammans med jäst.
Genom att ha den i konstant kylförvaring och en hög renlighet vid paketeringen ”sover” mikroorganismerna då det finns väldigt lite tillgänglig näring. När produkten sedan kommer i kontakt med mjöl, vatten och värme startar processen igen. Vår surdeg är inte anpassad för att använda som surdegsgrund utan är tänkt att användas vid bakning, tillsammans med jäst.