Smörbullar med lingon, russin & kardemumma
Ca 25-30 st
35 min
2 tim 10 min
Härligt smöriga bullar som gör alla glada på advents- och julfikat!
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en bunke, värm mjölken till 37 °C och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt strösocker, smör, salt, kardemumma, lingon, russin och vetemjöl, lite i taget. Blanda degen i ca 7 minuter.
-
2
Täck med bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter.
-
3
Blanda ihop fyllningen i en skål- smör, grovriven mandelmassa och vaniljsocker.
-
4
Knåda degen på mjölat bakbord.
-
5
Kavla ut degen till 40 x 50 cm.
-
6
Bred ut smörfyllningen, jämnt över hela degen.
-
7
Vik över, ovandelen så att degen får måttet ca 20 x 50 cm, kavla ut lite mer på bredden.
-
8
Skär i ca 2 cm breda remsor, tvinna och lägg på bakplåtsklädda plåtar.
-
9
Sätt ugnen på 220 °C varmluft, (240 °C vanlig ugn).
-
10
Låt jäsa ca 30 minuter.
-
11
Pensla med ägg och strö pärlsocker över.
-
12
Grädda i ca 17 minuter tills de fått fin färg, rekommenderad innertemperatur på 96-98 grader. Byt plats på plåtarna under gräddningen vid behov för jämnare yta på bullarna.
-
13
Låt svalna på galler under bakduk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 525 g (ca 5 dl) mjölk, 37 °C
- 90 g (ca 1 dl) strösocker
- 150 g smör, rumsvarmt
- 2 g (1/2 tsk) salt
- 3 g (3 tsk) kardemumma, malen
- 60 g (ca 1 dl) lingon, frysta
- 60 g (ca 1 dl) russin (kan uteslutas)
- 850 g (ca 11-13 dl) vetemjöl
Fyllning
- 100 g smör, rumsvarmt
- 100 g (ca 1 ½ dl) mandelmassa, grovriven
- 20 g (2 msk) vaniljsocker
Pensling
- 1 ägg
Garnering
- 35 g (½ dl) pärlsocker