• Back to basic – grunddeg
  • Back to basic – grunddeg

    • 30-40 st
    • 30 min
    • 2 tim 10 min

    Finns det något godare än hembakade bullar? Här tipsar KronJästs bagare om en grym grunddeg.

    Degen passar perfekt att använda till alla varianter av bullar som T.ex. kanelbullar, kardemummabullar, smörbullar, blåbärsbullar eller varför inte mandelbullar.

     

    6.33/5

    1251 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 10 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.

    • 2

      Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund, lägg tillbaks den i bunken och täck med plast eller bakduk. Låt vila i 30 minuter i rumstemperatur.

    • 3

      Under tiden som degen vilar gör du din önskade fyllning.

    • 4

      Ta upp degen och forma bullar som du lägger på bakplåtspapper. Om du vill smaksätta dina bullar se respektive smaksättning, annars gör du släta vetebullar. Låt dina bullar jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 60-90 minuter eller under handduk i rumstemperatur 90-120 minuter.

    • 5

      Ta ut bullarna och ställ dem i rumstemperatur, sätt ugnen på 240°C. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills bullarna har fått en gyllenbrun färg.

     

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 1 pkt (50 g) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 300 g (ca 3 dl) vatten, kallt
    • 200 g (ca 2 dl) mjölk, kall
    • 1 080 g (ca 18 dl)  vetemjöl special
    • 200 g smör mjukt
    • 200 g (ca 2 dl) socker
    • 9 g (ca 1,5 tsk)  salt
    • 10 g (ca 1 msk) grovmalen kardemumma
    • 50 g (ca 1 st) ägg

    Liknande recept