• Vaniljgrottor med blåbär
  • Vaniljgrottor med blåbär

    • 20 st
    • 40 min
    • 1 tim 40 min

    Blåbär är både nyttigt och gott. Gillar du andra bär eller kanske rabarber eller äpple? Variera efter vad du själv är sugen på att stoppa i bullarna. Bara din egen fantasi sätter gränserna!

    4.5/5

    2 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm mjölken till 37°C och lös upp jästen, blanda ner de övriga ingredienserna.

    • 2

      Blanda till en elastisk deg och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

    • 3

      Dela degen i 20 bitar och rulla runda. Sätt i bullform. Spritsa i vaniljkräm och blåbärssylt och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.

    • 4

      Pensla bullarna med uppvispat ägg, och strö lite pärlsocker på. Grädda i 220°C ca 10-12 minuter och låt svalna.

    Tips!

    Variera gärna bär/sylt efter säsong eller egen favorit. Servera gärna bullarna lite ljumma.

    Ingredienser

    • 50 g ( 1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 250 g (ca 2,5 dl) mjölk
    • 140 g (ca 1 dl) vit sirap
    • 1,5 g (1/4 tsk) salt
    • 100 g (ca 1 dl) smör, rumstempererat
    • 3 g (ca 1 tsk) kardemumma
    • 550 g (ca 9,2 dl) vetemjöl

    Fyllning

    • 200 g (ca 2,5 dl) vaniljkräm, fast
    • 125 g (ca 1 dl) blåbärssylt, fast

    Pensling

    • ägg

    Garnering

    • pärlsocker

    Liknande recept

    • Danskt rågbröd med råris och blandade fröer

      Danskt rågbröd med råris och blandade fröer


      KronJäst
      30 min 2 tim 50 min
    • Rågbröd

      Rågbröd


      Anne-Marie A.
      30 min 12 tim 50 min
    • Tunnbröd i stekpanna

      Tunnbröd i stekpanna


      Marie S.
      50 min 2 tim
    • Mumsiga pizzor

      Mumsiga pizzor

      Här bjuder vi på smaskiga och lätta pizzarecept.