Sesamfläta

  • 2 flätor
  • 30 min
  • 2 tim

Brödfläta garnerad med svarta sesamfrön.

3.28/5

534 Röster

Gör så här:

  • 1

    Värm upp mjölken till 25 °C, smula ner och lös upp jästen.

  • 2

    Tillsätt honung, sesamfrön, rumsvarmt smör klickvis och det mesta av mjölet under bearbetning. Tillsätt saltet först efter en stunds bearbetning.

  • 3

    Arbeta degen, gärna i minst 10 minuter, tills den är smidig. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

  • 4

    Låt jäsa i 40-50 minuter eller tills degen jäst till dubbel storlek.

  • 5

    Knåda degen smidig på mjölat bakbord, tillsätt eventuellt mer mjöl.

  • 6

    Dela degen i två delar och dela vardera del i ytterligare tre delar. Rulla ut delarna till lika långa längder som du sedan flätar. Tre längder per fläta.

  • 7

    Låt jäsa i ca 30 minuter på smord bakplåt. Pensla flätorna med ägg och dekorera med sesamfrön, gärna svarta om du har.

  • 8

    Grädda bröden i 200 °C i mitten av ugnen i ca 28-30 minuter.


Tips!
Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

Ingredienser

  • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
  • 500 g (ca 5 dl) mjölk
  • 25 g (ca 1,5 msk) smör
  • 40 g (ca 2 msk) honung
  • 6 g (ca 1 tsk) salt
  • 70 g (ca 1 dl) sesamfrön
  • 780 g (ca 13 dl) vetemjöl

 

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • sesamfrön, svarta

Liknande recept