• Bagels med krossade linfrön och sesamfrön
  • Läsarrecept

    Bagels med krossade linfrön och sesamfrön

    • 12 st
    • 1 tim
    • 2 tim 30 min

    Lyxa till det i helgen med egenbakade bagels till frukost.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst själva.

    2.88/5

    494 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt och honung.
      Vill man göra kanel & russinbagels ska russin och kanel tillsättas nu.

    • 2

      Tillsätt lite mjöl i taget.

    • 3

      Arbeta degen i maskin i ca 5 min. Degen skall vara stum och ganska hård.

    • 4

      Låt jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 min.

    • 5

      Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.

    • 6

      Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att en större ring bildas.

    • 7

      Låt bagelsen jäsa under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 min.

    • 8

      Koka upp vatten i en stor kastrull.

    • 9

      Sätt ugnen på 175°C.

    • 10

      Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.

    • 11

      Låt dem torka av på en ren kökshandduk.

    • 12

      Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön. Kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, alltså inga frön.

    • 13

      Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 min.

     

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • ½ pkt (25 g) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (ca 5 dl)  ljummet vatten
    • 30 g(ca 5 tsk ) salt
    • 40 g (ca 2 msk) flytande honung
    • 660 g (ca 11 dl)  vetemjöl special
    • 35 g (ca 1/2 dl) krossat linfrö
    • 35 g (ca 1/2 dl) oskalade sesamfrön
    • 35 g (ca 1 dl) fiberhavregryn
    • Vatten till kokning

    Pensling

    • 1 st  äggvita, uppvispad

    Garnering

    • 70 g (ca 1 dl) Solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller blå vallmofrön

    Liknande recept