• Citronbullar
  • Läsarrecept

    Citronbullar

    • 35 min
    • 3 tim 20 min

    Citronbullar garnerade med mannagryn.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.32/5

    534 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Vispa samman kallt vatten, mjölk, jäst, olivolja, färskpressad citron, honung och finrivet citronskal.

    • 2

      Tillsätt sist mjölet och arbeta degen i maskin i ca 5 minuter eller dubbla tiden för hand.

    • 3

      Låt jäsa i 2 timmar.

    • 4

      Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda.

    • 5

      Dela degen i 16 lika stora delar och forma dem till citronliknade bullar. Lägg på en smord plåt.

    • 6

      Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
      Sätt ugnen på 225°C.

    • 7

      Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mannagryn.

    • 8

      Sputa in vatten i ugnen med en blomsputa.
      Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter tills de fått fin färg.

    • 9

      Låt svalna innan servering.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 50 g (ca 5 dl) vatten, kallt
    • 100 g(ca 1 dl)  mjölk
    • 13 g (ca 1 msk) olivolja
    • 50 g (ca 1/2 dl) citron, färskpressad
    • 20 g (ca 1 msk) honung
    • 1 tsk citronskal, finrivet
    • 180 g (ca 3 dl) durumvetemjöl
    • 240 g (ca 4dl) vetemjöl
    • 9 g (ca 1,5 tsk)  salt

    Garnering

    • 1 ägg
    • ½ dl (35 g) mannagryn

    Liknande recept