• Fröknäcke
  • Fröknäcke

    • 40 min
    • 1 tim 50 min

    Det här knäckebrödet ska man kavla ner tunt och nagga för att sedan pensla med vatten och toppa med sina favoritfrön. Man kan göra stora bräck eller sticka ut med fina formar eller skära remsor för att sedan torka i ugnen. Denna deg går jättebra att spara i kylen några dagar, då behöver man inte heller baka ut allt på en gång.

    3/5

    2 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt resterande ingredienser och blanda i maskin 1 minut långsamt och 2 minuter snabbt eller 10 minuter vid knådning för hand. 

    • 2

      Låt degen vila 2 timmar eller lägg den i en påse i kylen över natten. Den går bra att spara några dagar i kylen.

    • 3

      Kavla ut önskad degmängd tunt på mjölat bord, nagga och pensla med vatten, strö på valfria fröer och skär eller stick ut i önskade former.

    • 4

      Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt stå i rumstemperatur och torka i 30 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 230 °C och grädda brödet i ca 7 minuter, beroende på storlek.

    • 6

      Lägg knäckebrödet att svalna på galler och torka ordentligt.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 250 g (2,5 dl) vatten, ljummet 
    • 250 g (ca 4 dl) vetemjöl special
    •  200 g (ca 3 dl) rågmjöl, grovt
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 2 g (0,5 tsk) bikarbonat

    Pensling

    • vatten

    Garnering

    • t.ex. linfrön, physillumfrön, solrosfrön, flingsalt

    Liknande recept