• Glutenfria kanelbullar med mandelmassa
  • Glutenfria kanelbullar med mandelmassa

    • ca 20 st
    • 45 min
    • 2 tim 30 min

    En fantastisk god kanelbulle även för den som tål gluten. Vi har gjort en fyllning på mandelmassa, smör, socker och kanel. Tål man inte mandelmassa kan man istället ta lika delar smör och socker.

     

    3.5/5

    4 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken, 25 °C, och tillsätt fiberhusken. Låt stå i 10 minuter. Tillsätt resterande ingredienser och blanda långsamt i 2 minuter, öka sedan hastigheten och kör 2 minuter tills du fått ihop en slät och luftig deg. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt degen jäsa i bunken i 30 minuter, täck med bakduk eller plast.

    • 2

      Blanda alla ingredienser till fyllningen till en slät massa. Fyllningen ska vara bredbar, är den för hård kan du köra den lite i mikron.

    • 3

      Lägg 2 st bakplåtspapper lite omlott på bordet och strö på lite glutenfritt mjöl.

    • 4

      Ta ut degen på de mjölade bakplåtspappren och lägg ett bakplåtspapper ovanpå degen, använd en kavel eller en pinne att få ut degen till en rektangel, ca 25×60 cm. Om degen är kladdig tar du lite glutenfritt mjöl ovanpå så pappret inte fastnar.

    • 5

      Bred ut fyllningen jämnt över hela degen. Rulla ihop degen med hjälp av bakplåtspappren som en rulltårta och skär med kniv, 20 bitar. Placera bullarna i formar och ställ på plåt med bakplåtspapper.

    • 6

      Låt bullarna jäsa i din avstängda ugn med endast lampan på, i max 35 °C, i ca 60 minuter. Ta ut bullarna i rumstemperatur och sätt ugnen på 225 °C.

    • 7

      Pensla bullarna med ägg och toppa med pärlsocker. Grädda bullarna i 225 °C i ca 8-10 minuter eller tills bullarna har fått en fin gyllenbrun färg.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 350 g (3,5 dl) mjölk
    • 10 g (1 msk) fiberhusk
    • 120 g (1,3 dl) strösocker
    • 10 g (1 msk) kardemumma, mald 
    • 8 g (1,5 tsk) salt
    • 125 g smör, mjukt 
    • 50 g (1 st) ägg
    • 150 g (ca 2 dl) potatismjöl
    • 60 g (ca 1 dl) maizenastärkelse
    • 270 g (ca 5 dl) rismjöl
    • 5 g (2 tsk) vaniljsocker
    • 9 g (2 tsk) xantangummi

    Fyllning

    • 125 g Odense mandelmassa
    • 125 g smör, mjukt
    • 50 g (0,5 dl) brödsirap, mörk 
    • 20 g (2,5 msk) kanel, mald
    • 20 g maizenastärkelse

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat 

    Garnering

    • pärlsocker

    Liknande recept