• Italienska focaccia
  • Italienska focaccia

    • 30 min
    • 2 tim 40 min

    Focaccia är ett italienskt bröd som kommer från Ligurien och är ett vetebaserat matbröd som kryddas med salt. Kan även kryddas med rosmarin eller andra kryddor. Toppa med dina favoriter.

    3.37/5

    535 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen i vattnet och tillsätt därefter salt, olja och mjöl.

    • 2

      Arbeta till en smidig och blank deg, ca 7 minuter i maskin eller 12 minuter för hand.

    • 3

      Låt degen jäsa övertäckt med plast i ca 1 timme.

    • 4

      Dela upp degen i 12 st lika stora bitar. Rulla bitarna runda och låt vila en stund övertäckta med en bakduk.

    • 5

      Kavla ut bitarna, ca 15 cm i diameter, och sätt av på två plåtar med bakplåtspapper.

    • 6

      Täck med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 °C.

    • 7

      Pensla bröden rikligt med olivolja och tryck gropar i bröden med fingrarna.
      Lägg på din topping och ev. lite pesto.

    • 8

      Sätt in bröden i ugnen. Sänk temperaturen till 220 °C och grädda i ca 10 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 30 g (3/5 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 600 g(6 dl) vatten, fingervarmt
    • 9 g (1,5 tsk) salt
    • 7 g (0,5 dl) olivolja
    • 240 g (ca 4 dl) durumvetemjöl
    • 540 g (ca 9 dl) vetemjöl special

    Topping

    Förslag på topping:

    • oliver, fetaost, soltorkade tomater eller små bitar salami.
    • rosmarin, pesto.

    Pensling

    • 90 g (1 dl) olivolja

    Liknande recept