• Köttfärspiroger
  • Köttfärspiroger

    • 12-14 st
    • 1 tim
    • 2 tim

    Härliga köttfärspiroger att avnjuta till lunch, middag eller mellis.

    2.88/5

    8 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i ljummen mjölk.

    • 2

      Blanda alla ingredienser och mixa 3 minuter långsamt och 3 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 3

      Kavla ut degen på mjölat bakbord och dela degen, med hjälp av en assiett eller liknande, till runda cirklar och sätt på plåt. Låt vila under en bakduk under tiden du tillreder köttfärsen.

    • 4

      Skala och hacka lök och vitlök, fräs löken och vitlöken i en stekpanna i lite rapsolja.

    • 5

      Tillsätt nötfärsen och stek den tills den har fått brun fin färg, tillsätt då vatten och tomatpuré samt salta och peppra och koka ner till den fått en fastare konsistens.

    • 6

      Ta bort handduken från plåten och klicka ut fyllning i mitten på degcirklarna och vik över så att det blir en halvmåne, tryck ihop kanterna med en gaffel eller kniv.

    • 7

      Jäs sedan i avstängd ugn med lampan på, i max 35 °C, ca 30 minuter.

    • 8

      Sätt ugnen på 220 °C.

    • 9

      Pensla pirogerna med lättvispat ägg och grädda sedan så fort ugnen är uppe i rätt temperatur i ca 5–6 minuter.

    • 10

      Låt svalna på galler.

    Ingredienser

    Fyllning

    • 400 g nötfärs
    • 1 st gul lök
    • 2 st vitlöksklyftor
    • 3 msk tomatpuré
    • 1 krm salt
    • 2 krm svartpeppar

    Pensling

    • 2 st ägg, uppvispade 

    Liknande recept