• Mandelfyllda lussekatter
  • Mandelfyllda lussekatter

    • 35 st
    • 40 min
    • 2 tim 43 min

    En klassisk saffransdeg som vi fyllt med en smörig mandelmassa.

    137797.91/5

    322 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Blanda ner saffran i spriten och låt dra i ca 20 min.

    • 2

      Lös jästen i mjölken.

    • 3

      Tillsätt saffranblandningen och resterande av ingredienserna (ej russin och mandelmassa) och blanda i maskinen i ca 10 min (6 min sakta och 4 min på medelhastighet) eller 20 min för hand till en smidig och elastisk deg.

    • 4

      Blanda i russinen. De ska bara blandas ner i degen.

    • 5

      Täck bunken med plast och låt jäsa ca 30 min.

    • 6

      Sätt ugnen på 210°C.

    • 7

      Dela upp degen i 35 bitar och rulla ut och forma till lussekatter.

    • 8

      Sätt lussekatterna på bakplåtspapper, och låt jäsa på plåt under plast i ca 60-90 min.

    • 9

      Blanda mandelmassan med lite smör i taget tills det blir en jämn smet.

    • 10

      Pensla lussekatterna med äggblandningen och spritsa den blandade mandelmassan, (en klick på varje sida istället för där russinen vanligtvis sitter) och toppa med hackad mandel och pärlsocker.

    • 11

      Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 1 pkt (50 g) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 5 dl (500 g) mjölk
    • 19 dl (1100 g) vetemjöl special
    • 2,5 dl (250 g) socker
    • 2 dl (200 g) smör
    • 1 tsk (6 g) salt
    • 2 pkt saffran, lägg i blöt med 1 msk sprit
    • 150 g russin

    Fyllning

    • 2 dl (200 g)  smör, rumstempererat
    • 200 g mandelmassa

    Topping

    • pärlsocker
    • hackad mandel

    Pensling

    • ägg

    Liknande recept