• Mandelfyllda lussekatter
  • Mandelfyllda lussekatter

    • 35 st
    • 40 min
    • 2 tim 43 min

    En klassisk saffransdeg som vi fyllt med en smörig mandelmassa.

    4/5

    1 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Blanda ner saffran i spriten och låt dra i ca 20 minuter.

    • 2

      Lös jästen i mjölken, ca 25 °C .

    • 3

      Tillsätt saffranblandningen och resterande av ingredienserna (ej russin och mandelmassa) och blanda i maskinen i ca 10 minuter (6 minuter sakta och 4 minuter på medelhastighet) eller 20 minuter för hand till en smidig och elastisk deg.

    • 4

      Blanda i russinen. De ska bara blandas ner i degen.

    • 5

      Täck bunken med plast och låt jäsa ca 30 minuter.

    • 6

      Sätt ugnen på 210 °C.

    • 7

      Dela upp degen i 35 bitar och rulla ut och forma till lussekatter.

    • 8

      Sätt lussekatterna på bakplåtspapper, och låt jäsa på plåt under plast i ca 60-90 minuter.

    • 9

      Blanda mandelmassan med lite smör i taget tills det blir en jämn smet.

    • 10

      Pensla lussekatterna med äggblandningen och spritsa den blandade mandelmassan (en klick på varje sida istället för där russinen vanligtvis sitter) och toppa med hackad mandel och pärlsocker.

    • 11

      Grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 500 g (5 dl) mjölk
    • 1100 g (19 dl) vetemjöl special
    • 250 g (2,5 dl) strösocker
    • 200 g (2 dl) smör
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 1 g (2 pkt) saffran, lägg i blöt med 1 msk sprit
    • 150 g russin

    Fyllning

    • 200 g (2 dl) smör, rumstempererat
    • 200 g Odense mandelmassa

    Topping

    • pärlsocker
    • mandel, hackad 

    Pensling

    • ägg, uppvispat 

    Liknande recept