• Lussestjärna
  • Lussestjärna

    • 1 st
    • 45 min
    • 2 tim 55 min

    En vacker och otrolig god lussestjärna med farinfyllning.

    4.8/5

    5 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 7 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.

    • 2

      Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den rund, täck med plast och låt degen vila i ca 30 min

    • 3

      Dela degen i fyra delar och forma dem runda.

    • 4

      Kavla ut första degbiten som en mattallrik och lägg den på plåt med papper, bred på 1/3 av fyllningen. Kavla ut nästa degbit lika stor och placera den ovanpå, den utkavlade med fyllning på.

    • 5

      Bre på fyllning även på denna och fortsätter kavla ut den tredje biten på samma sätt och placerar den ovanpå som ett tredje lager. Bre därefter på den sista av fyllningen.

    • 6

      Kavlar ut den sista degbiten och placerar den överst.

    • 7

      Ställer ett glas i mitten på degen högst upp och skär med kniv från glaset ut till kanten (som blomblad), 16 gånger totalt. Börja skära kl 12, 15, 18, 21 så blir det lättare att får jämt. Fortsätt sedan att skära fyra st mellan 12, 15 osv.

    • 8

      När vi har skurit och fått 16 st remsor, tar vi bort glaset.

    • 9

      Ta tag i två remsor bredvid varandra och snurra den högra medsols och den vänstra motsols, snurra två varv och tryck ihop dem med varandra.

    • 10

      Fortsätt med nästa två remsor tills alla är snurrade och ihopsatta.

    • 11

      Lägg stjärnan på en plåt och ställ in i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50-60 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 90-120 minuter.

    • 12

      Pensla med uppvispat ägg och strö på strösocker.
      Grädda stjärnan i ca 180 grader i ca 28- 35 min.

      Sikta på florsocker på stjärnan när den är sval.

    Tips!

    • Tillsätt gärna ett par teskedar konjak till saffranskoket. Då blir både färgen och smaken kraftigare.
    • Degen ska släppa fint från botten av bunken och vara elastisk vid Steg 1. Ta upp en lite degbit och sträck ut den, går den sönder direkt kan du blanda degen ett par minuter till.
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (ca 1/2 pkt) KronJäst för Sötadegar, färsk
    • 575 g (ca 9,5 dl) vetemjöl special
    • 150 g (ca 1,5 dl) mjölk, ljummen
    • 50 g (ca 0,5 dl) vatten, ljummet
    • 50 g (ca 1 st) ägg
    • 100 g smör, rumstempererat
    • 75 g (ca 3/4 dl) socker
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • saffranskok


    Saffranskok

    • 0,5 g (1 pkt) saffran
    • 25 g (ca 1 ¼ msk ) ljus sirap
    • 50 g (ca 0,5 dl) vatten

    Värm upp saffran, vatten och sirap till ca, 60°C

    Fyllning

    • 150 g smör, rumstempererat
    • 150 g (ca 1,5 dl) farinsocker
    • 5 g (ca 1 tsk) vaniljarom
    • 10 g (ca 1 msk) maizenamjöl

    Pensling

    • 1 ägg

    Garnering

    • florsocker

    Liknande recept