• Rödbets- och chèvremacka med lökmarmelad och kapris
  • Rödbets- och chèvremacka med lökmarmelad och kapris

    • 4 st
    • 30 min
    • 30 min

    En matig variant på favoriten getost och rödbetssallad. Det här är en riktigt god macka som passar lika bra året runt, men passa gärna på under sommaren medan rödbetorna är små och mjälla.

    3.4/5

    477 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lökmarmelad

      Skala lökarna och skär dem i tunna skivor. Stek löken mjuk på svag värme i olja, utan att den tar färg, cirka 10 minuter. Häll på vinäger och honung, koka ihop tills nästan all vätska absorberats. Smaka av med salt och peppar.

    • 2

      Macka

      Tvätta rödbetorna, men skär inte bort all blast för då ”blöder” färgen ut i vattnet. Koka dem med skalet på tills de är färdiga, tiden beror på storleken. Skala rödbetorna genom att gnida av skalet med fingrarna under rinnande vatten. Skär rödbetorna i båtar eller i tunna skivor. 

    • 3

      Sätt ugnen på 200 °C. Lägg ut brödskivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Smöra brödskivorna och fördela rödbetorna på brödskivorna. Dela osten i mindre bitar och lägg den på rödbetorna. 

    • 4

      Gratinera smörgåsarna i mitten av ugnen tills osten börjar smälta och fått en gyllene ton, ca 5–7 minuter. Ta smörgåsarna ur ugnen, toppa med lökmarmeladen och dekorera med kapris. Servera!

     

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Surdegsbröd

    Det härligt knapriga brödet är bakat med KronJäst Surdeg Råg (recept). Forma degen till ett stort ovalt bröd.

    Brödet kan fördel kan smaksättas med exempelvis 2 tsk hela kumminfrön, 2 tsk hela fänkålsfrön eller 1 msk finmald pomerans eller 1–2 msk färdigblandade brödkryddor.

    • 4 ganska tjocka skivor Surdegsbröd, smaksatt med valfria frön. 
    • ca 8 rödbetor
    • ca 3-4 msk smör, till brödet
    • 200-300 g chèvre, i rulle
    • 1 dl kapris
    • svartpeppar

    Lökmarmelad

    • 2 rödlökar
    • ½ dl olivolja
    • 1 dl balsamvinäger
    • 4 msk honung
    • en nypa flingsalt
    • nymald svartpeppar

     


    Liknande recept