• Ryskt rågbröd
  • Ryskt rågbröd

    • 3 st
    • 30 min
    • 12 tim 30 min

    Ett gott, kompaktare rågbröd som passar med de flesta pålägg.

    3.24/5

    443 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Lös upp jästen i vattnet och blanda i det stenmalda rågmjölet. Låt stå övertäckt med plast i rumstemperatur i ett dygn.

    • 2

      Dag 2

      Tillsätt vatten, sirap, mjöl och jäst till deg 1 och blanda i maskin i ca 7 minuter sakta och 3 minuter snabbt, eller för hand i 15 minuter.

    • 3

      Täck bunken med plast och låt jäsa i drygt 2 timmar

    • 4

      Dela degen i tre delar och rulla runda.

    • 5

      Lägg på mjölad plåt och forma runda.

    • 6

      Jäs övertäckta med bakduk i 45 minuter.

    • 7

      Sätt ugnen på 250 °C, tillsammans med en långpanna med vatten.

    • 8

      Stjälp ur bröden från korgarna försiktigt på plåten som är beklädd med bakplåtspapper.

    • 9

      Sätt in bröden i 250 °C och sänk tempen till 210 °C, baka i ca 45 minuter. För att kolla om brödet är klart, prova med en stektermometer. Temperaturen ska då vara 98 °C.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1

    Dag 2

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (5 dl) vatten, fingervarmt
    • 25 g (3,5 tsk) salt
    • 100 g (5 msk) sirap, mörk
    • 900 g (ca 15 dl) rågmjöl, stenmalet

    Liknande recept