• Sesamfläta
  • Sesamfläta

    • 2 flätor
    • 30 min
    • 2 tim

    Brödfläta garnerad med svarta sesamfrön.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.28/5

    534 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm upp mjölken till 37°C, smula ner och lös upp jästen.

    • 2

      Tillsätt honung, sesamfrön, rumsvarmt smör klickvis och det mesta av mjölet under bearbetning. Tillsätt saltet först efter en stunds bearbetning.

    • 3

      Arbeta degen, gärna i minst tio minuter, tills den är smidig.

    • 4

      Låt jäsa i 40-50 minuter eller tills degen jäst till dubbel storlek.

    • 5

      Knåda degen smidig på mjölat bakbord, tillsätt eventuellt mer mjöl.

    • 6

      Dela degen i två delar och dela vardera del i ytterligare tre delar. Rulla ut delarna till lika långa längder som du sedan flätar. Tre längder per fläta.

    • 7

      Låt jäsa i ca 30 minuter på smord bakplåt. Pensla flätorna med ägg och dekorera med sesamfrön, gärna svarta om du har.

    • 8

      Grädda bröden i 200°C i mitten av ugnen i ca 30 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk
    • 25 g (ca 1,5 msk) smör
    • 40 g (ca 2 msk) honung
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 70 g (ca 1 dl) sesamfrön
    • 780 g (ca 13 dl) vetemjöl

     

    Pensling

    • 1 ägg

    Garnering

    • sesamfrön, svarta

    Liknande recept