• Solskensbullar
  • Solskensbullar

    • 20 st
    • 45 min
    • 3 tim 50 min

    Solskenbullar eller solbullar har vaniljkräm i mitten. Här har vi gjort dem som snurror men självklart kan du göra dem som runda bullar om du föredrar det. Enkelt att ta bort russinen för den som vill.

    2.19/5

    172 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i vattnet. Lägg alla de torra ingredienserna i en bakmaskin tillsammans med det rumstempererade smöret och den upplösta jästen. Knåda degen i maskinen i ca 10 minuter på medelhastighet. Dubbla tiden om du knådar degen för hand. Täck degen och låt den jäsa i ca. 30 minuter. Om du vill ha russin i dina bullar, så lägg dem i vatten nu tills degen har jäst klart.

    • 2

      Kavla ut degen till en rektangel ca. 60 x 30 cm. Vid tillsats av russin: Pressa ut vattnet ur russinen och sprid dem över degplattan. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle.

    • 3

      Skär rullen i ca. 3 cm tjocka skivor och placera på bakplåt med bakplåtspapper. Täck snurrorna och låt jäsa i 30 minuter. Gör en grop i mitten och lägg i vaniljkrämen. Täck och jäs bullarna ytterligare tills de är dubbelt så stora i ca. 30 – 60 minuter. Värm ugnen till 200 grader över och undervärme.

    • 4

      Pensla solskensbullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen. Grädda i ca. 12 – 15 minuter och låt bullarna svalna på ett galler. Dekorera eventuellt med glasyr eller pudra florsocker över bullarna innan servering.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g ( 1 pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
    • 1000 g (ca 16,7 dl) vetemjöl
    • 150 g (ca 1,7 dl ) socker
    • 6 g (ca 2 tsk) kardemumma
    • 500 g ( ca 5 dl) fingervarm mjölk
    • 150 g rumstempererat smör i tärningar
    • 6 g (ca 1 tsk) salt

    Fyllning

    • 1 påse (100 g) vaniljkräm (köpt eller egengjord för 1 sats bullar)
    • 400 g (ca 4 dl) mjölk
    • 39 g (ca 3 msk) socker
    • (1 dl russin – valfritt )

    Pensling

    • 50 g (ca 1 ägg) till pensling

    Liknande recept