• Västerbottenspinnar med havssalt
  • Västerbottenspinnar med havssalt

    • ca 40-50 st
    • 1 tim 30 min
    • 2 tim 30 min

    Det blir fantastiskt gott att kavla in smör och ost i degen. Ett enkelt sätt att göra härligt krispiga pinnar som passar både till maten och som tilltugg.

    4.5/5

    6 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i vattnet.

    • 2

      Blanda allt utom osaltade smöret och den rivna Västerbottensosten.

    • 3

      Mixa 2 min långsamt och 3 min snabbt. Degen ska inte bli helt färdigblandad, då vi ska kavla in smör i den.

    • 4

      Ta upp degen på mjölat bakbord och forma degen rund. Snitta ett kryss högst upp på degen och låt den vila under plast i 15 min.

    • 5

      Platta ut det osaltade smöret på ett bakplåtspapper ca 15*15 cm.

    • 6

      Kavla ut degen stort som ett A4 papper och lägg smöret längst ena kanten på degen och vik över resten av degen.

      Smöret ska nu vara inslagen i deg.

    • 7

      Kavla nu försiktigt ut degen lite större än ett A4 papper. Borsta bort mjöl på ovansidan och pensla med lite vatten och strö på 1/3 del av osten.

    • 8

      Vik in båda kortsidorna tills de möts på mitten och vik sedan över ena kortsidans kant till den andra. Nu har vi skapat ett fyrslag.

    • 9

      Lägg in degen i kylen och täck med plast i ca 5 min. Här vill vi att spänningarna i degen ska släppa i degen så vi lättare kan kavla nästa slag.

    • 10

      Vi tar ut degen och gör samma kavling och vikning med ost igen. Nu har vi gjort 2 st fyrslag.

    • 11

      Låt degen vila 5 min igen i kylen, glöm inte att täcka degen med plast.

    • 12

      Ta ut degen och gör ett sista fyrslag med ost emellan.

    • 13

      Låt degen vila i kylen i 5 min innan vi kavlar ut den, glöm inte att täcka med plast.

    • 14

      Nu ska vi kavla ut degen till 15 cm bred och 1 cm tjock, den blir ganska lång. Har man ont om plats kan man dela degen på två.

    • 15

      Skär upp 1 cm breda remsor och tvinna dem lite och sätt dem på plåt med bakplåtspapper.

       

    • 16

      Låt pinnarna jäsa 60 min.

       

    • 17

      Pensla med ett uppvispat ägg och strö försiktigt på lite havssalt på pinnarna.

    • 18

      Gräddas i 200°C i ca 12 min eller till pinnarna är torra och har fått en fin gyllene färg.

    Ingredienser

    • 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 200 g (ca 2 dl) vatten, kallt
    • 375 g (ca 6,2 dl) vetemjöl
    • 6 g (ca 1 tsk) salt
    • 12,5 g smör, mjukt
    • 150 g (ca 1,5 dl) osaltat smör, att kavla in i degen
    • 150 g (ca 3,2 dl) riven Västerbottensost

    Pensling

    • 1 st ägg

    Garnering

    • havssalt

    Liknande recept