• Ölandslimpa
  • Ölandslimpa

    • 4 bröd
    • 40 min
    • 2 tim 30 min

    En söt mjuk limpa med rik smak av kummin. Håller sig saftig utan att smula och går utmärkt att frysa. Det går utmärkt att ta bort kummin och tillsätta någon annan krydda om man vill det.

    Receptet ger två bröd som man formar runda och ställer på plåt med bakplåtspapper innan man jäser och gräddar bröden.

     

    3.25/5

    20 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen i lätt ljummet vatten. Blanda i resterande ingredienser till fördegen. Täck över med plast och låt vila i ca 1 timme. 

    • 2

      Tillsätt resterande ingredienser och blanda långsamt i 12 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand.

    • 3

      Täck över och låt vila i ca 30 minuter.

    • 4

      Dela degen i 4 delar och forma till korta limpor och placera dem i en stor bak-/ugnsform, gärna med hög kant som bröden bakas emot. Pensla med smält smör mellan limporna.

    • 5

      Jäs bröden i avstängd ugn med endast lampan i på, i max 35 grader, i ca 50 minuter.

    • 6

      Ta ut bröden i rumstemperatur och sätt ugnen på 250 °C.

    • 7

      Sätt in bröden i ugnen och sänk till 180 °C. Grädda i ca 40-45 minuter eller till brödets innertemperatur når 95 °C.

    • 8

      Ta ut bröden och pensla limporna med smält smör eller margarin och låt bröden svalna i formen, limporna tas ut ur formen först när det har svalnat, bryt då brödet i 4 st limpor.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Fördeg

    Bortgörning

    • 150 g (1 påse) KronJäst surdeg fullkornsvete
    • 650 g (ca 11 dl) vetemjöl special
    • 240 g (ca 4 dl) rågmjöl, fint 
    • 50 g (2,5 msk) smör eller margarin
    • 500 g (3,5 dl) sirap, mörk
    • 10 g (3 tsk) kummin, malen

    Liknande recept