• Glutenfritt bröd i långpanna
  • Glutenfritt bröd i långpanna

    • 1 plåt
    • 45 min
    • 1 tim 35 min

    Ett glutenfritt lättbakat bröd som man bakar i långpanna och skär i önskad storlek efter gräddning. Ett saftigt och gott bröd som passar även för den som tål gluten.

    Otroligt lättbakat då man bara trycker ut degen i en långpanna efter första jäsningen och låter den jäsa klart, toppa gärna brödet med lite glutenfria havregryn.

    3.33/5

    3 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken. Blanda ner havregryn och fiberhusk och låt stå i 15 minuter.

    • 2

      Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ca 2-3 minuter så smeten blir jämn och lite luftig. Här kan man blanda för hand med visp eller slev eller använda maskinen med en vinge.

    • 3

      Täck bunken med plast eller bakduk och låt degen jäsa i din avstängda ugn i ca 30 minuter.

    • 4

      Skrapa ut degen på en långpanna med bakplåtspapper. Blöt händerna och tryck försiktigt ut degen med händerna så degen är ca 5 cm från kanterna.

    • 5

      Ställ plåten i din avstängda ugn med endast lampan på i ca 45 minuter. Ta ut plåten i rumstemperatur och sätt ugnen på 250 °C.

    • 6

      Pensla brödet med lite vatten och strö på lite glutenfria havregryn. Sätt in brödet i ugnen, sänk direkt till 220°C och grädda i ca 20 minuter eller tills brödet har fått en fin gyllenbrun färg. Låt brödet svalna och skär i önskade bitar.

       


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (½ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (5 dl) mjölk, ljummen
    • 150 g smör, mjukt
    • 150 g (4,3 dl) havregryn, glutenfria
    • 140 g (ca 2,3 dl) bovetemjöl
    • 9 g (1,5 tsk) salt
    • 10 g (1 msk) fiberhusk
    • 50 g (ca 0,9 dl) maizenastärkelse
    • 60 g (3 msk) sirap, mörk
    • 1 tsk xantangummi

    Topping

    • havregryn, glutenfria 

    Pensling

    • vatten 

    Liknande recept