• Fruktbröd med hasselnötter
  • Fruktbröd med hasselnötter

    • 30 min
    • 3 tim

    Ett gott och fruktigt bröd. Du kan också lätt tillsätta en påse av KronJäst surdeg fullkornvete eller råg till receptet för att få lite mer syra till brödet.

    3.21/5

    520 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör ut jästen i vattnet.

    • 2

      Blanda ner övriga ingredienser, ej frukt och nötter.

    • 3

      Blanda degen i maskin i ca 6 min (2 minuter långsamt och 4 minuter på medelhastighet) eller 15 minuter för hand till en elastisk deg.

    • 4

      Tillsätt frukt och nötter. De ska bara blandas in i degen i ca 1-2 minuter sakta i maskin.

    • 5

      Täck med plast och låt jäsa i ca 30 minuter.

    • 6

      Sätt ugnen på 230 °C.

    • 7

      Forma till två bröd och lägg i smorda formar. Täck med plast eller bakduk och låt jäsa i ca 60 minuter.

    • 8

      Sätt in bröden på 230 °C i mitten av ugnen. Sänk tempen till 190 °C och baka klart i ca 45 minuter.

    • 9

      Tag ur bröden från formarna direkt efter bakning. Låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (5 dl) vatten, fingervarmt
    • 600 g (ca 10 dl) vetemjöl special
    • 90 g (ca 1,5 dl) grahamsmjöl
    • 90 g (ca 1,5 dl) fint rågmjöl
    • 35 g (1/4 dl) sirap, brun
    • 50 g smör eller margarin (rumstempererat)
    • 18 g (3 tsk) salt
    • 400 g aprikoser eller fikon (torkade)
    • 300 g (5 dl) russin
    • 150 g (2,5 dl) hasselnötter, rostade

    Liknande recept