Glutenfri pizza
2 st
40 min
2 tim
En god glutenfri pizzadeg som är lättgjord. Ett tips är att platta ut bottnarna genom att kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Toppa pizzan med t ex tomatsås, ost, skinka, tomat, svamp, lök, paprika eller som här med potatis, zucchini, pesto och gröna blad.
Uppskattat av alla – intolerant som tolerant!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet och tillsätt fiberhusken och låt det stå i ca 10 minuter.
-
2
Väg upp alla övriga ingredienser och tillsätt vätskan med jästen och fiberhusken. Blanda i maskin 2 minuter sakta och 3 minuter snabbt till en jämn deg. (Blanda för hand i ca 5 minuter).
-
3
Låt degen jäsa i 60 minuter, täck gärna bunken med plast eller bakduk.
-
4
Sätt ugnen på 225 °C. Om man vill kan man placera en ren plåt i ugnen som man sedan tar ut och lägger pizzan med bakplåtspapper på den heta plåten, då får man en bättre undervärme på pizzan.
-
5
Dela degen i två och forma dem runda. Låt dem jäsa under plast eller bakduk i 20 min. Vill du istället göra flera små pizzor går det utmärk, man kan även göra en stor som täcker hela plåten.
Ta en degbit i taget och kavla ut mellan två bakplåtspapper till en rund pizzabotten.
-
6
Lägg på tomatsås, ost och de önskade tillbehören och grädda pizzan i 225 °C i ca 12-15 minuter eller till pizzan har fått en fin gyllenbrun färg.
-
7
Servera direkt. Och toppa efter smak.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) Kronjäst för Matbröd, färsk
- 250 g (ca 2,5 dl) vatten, ljummet
- 12 g (ca 1 msk) fiberhusk
- 48 g (ca 0,5 dl) olivolja
- 6 g (ca 1 tsk) salt
- 92 g (ca 1,5 dl) bovetemjöl
- 92 g (ca 1,5 dl) rismjöl
- 125 g (ca 2 dl) maizenamjöl
- 2,5 g (ca ½ tsk) bakpulver
Topping
Valfri. Förslag: Tomatsås, ost, skinka, tomat, svamp, lök, paprika eller som här med potatis, zucchini, pesto och gröna blad.