• Lussekatter med sesamchoklad
  • Lussekatter med sesamchoklad

    • ca 40 st
    • 2 tim 20 min
    • 50 min

    Det här är lussekatten med extra allt. Ringlad mörk choklad toppad med asiatiska rostade sesamfrön gör den krispigt god. Den passar både till fikat eller som efterrätt.

    0/5

    0 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Till saffranskoket: Värm saffran, vatten och sirap till ca 60 °C under omrörning. Ta av kastrullen och låt svalna. För extra smak och färg tillsätt ett par matskedar konjak eller rom. Väl inplastat kan det färdiga saffranskoket förvaras i kylen en vecka.

    • 2

      Värm mjölk och vatten till 20 °C. Smula ner och lös upp jästen. Tillsätt saffranskoket och övriga ingredienser. Knåda med köksassistent 3 minuter långsamt och sedan 8 minuter snabbt så degen blir fin och elastisk. Knådar du för hand så dubbla tiden.

    • 3

      Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda den rund. Täck degen med plast och låt den vila i ca 30 minuter.

    • 4

      Dela degen i 40 bitar. Rulla ut dem till ca 10 cm långa korvar. För att att degen inte ska torka ut under rullning, täck redan färdigrullade korvar med plast.

    • 5

      Rulla ut en bit i taget, inifrån och ut, till en längre korv. Snurra in ändarna åt varsitt håll i en S-form.

    • 6

      Lägg lussekatterna på plåt med bakplåtspapper. Tryck russin tämligen djupt i lussekatterna.

    • 7

      Låt lussekatterna jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 50-60 minuter.

    • 8

      Sätt ugnen på 200 °C och pensla bullarna med uppvispat ägg.

    • 9

      Grädda i ca 6–8 minuter eller tills bullarna fått fin gyllene färg. Låt svalna.

    • 10

      Smält chokladen och ringla den över lussekatterna. Toppa med sesamfrön.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special
    • 300 g (3 dl) mjölk
    • 100 g (1 dl) vatten
    • 50 g (1 st) ägg
    • 200 g smör, rumstempererat
    • 135 g (1,5 dl) strösocker
    • 20 g (3,5 tsk) salt

    Saffranskok

    • 2 g (4 pkt) saffran
    • 50 g (2,5 msk) sirap, ljus
    • 100 g (1 dl) vatten

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat 

    Garnering

    • 100 g choklad, mörk 
    • Risberg Rostade Sesamfrön 

    Liknande recept