recept_video_backdrop
  • Mustig pumpernickel med kaffe

3.18/5

304 Röster

Mustig pumpernickel med kaffe

  • 2 st
  • 30 min
  • 8 tim 10 min

En riktigt gott och härligt grovt bröd som har lång hållbarhet. Vill man ha den som en riktig pumpernickel så plasta den riktigt tätt, när den precis kommit ut ifrån ugnen.

  • 1

    Kör samman alla de torra ingredienserna, häll vattnet över och arbeta i matberedare i ca 10 minuter, tillsätt surdegen de sista minuterna. Täck över och låt skållningen stå 6-8 timmar.

  • 2

    Arbeta samman resterande ingredienser utom russin/ fröerna med skållningen från dag 1.

  • 3

    Kör degen i degblandaren i ca 30 minuter på låg växel, tillsätt fruktblandningen. Låt degen vila i ca 1 timme.

  • 4

    Olja och bröa två rejäla brödformar, fyll dem till ⅔, mjöla igen ovanpå och låt bröden jäsa tills de når kanten.

  • 5

    Sätt ugnen på 250°C.

  • 6

    Om du vill att bröden ska bli alldeles fyrkantiga, olja in en plåt och lägger den och en tyngd ovanpå bröden. Sätt in allt i ugnen och sänk till 200°C.

  • 7

    Grädda i ca 90 minuter. Låt bröden vila i minst 1 dygn.  Skär tunna och fina skivor. Brödet brukar vara gott i minst 2 veckor.

Ingredienser

Dag 1 (skållning)

  • 1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Råg, färsk
  • 2,5 dl (175 g) rågkross
  • 1,5 dl (100 g) pumpafrö
  • 1 dl (75 g) solrosfrö
  • 1 dl kaffebönor, grovmalda
  • 1,5 (25 g) msk salt
  • 4 dl (400 g) vatten, kokande

Dag 2

  • 1 pkt (50 g) KronJäst för Matbröd, färsk
  • 3 dl (300 g) vatten
  • 7 dl (350 g) rågmjöl, grovt
  • 3,5 dl (210 g) vetemjöl
  • 1,5 dl (200 g) sirap
  • 3 dl russin och frön, t ex pumpakärnor och solrosfrön

Liknande recept

  • Minisemlor med mandel

    Minisemlor med mandel


    Marie S.
    30 min 1 tim 40 min
  • Bubblande vetesurdeg

    Bubblande vetesurdeg


    KronJäst
    20 min 48 tim
  • Rödbetsbröd med getost & timjan

    Rödbetsbröd med getost & timjan


    Marie S.
    35 min 23 tim 50 min
  • Använder du rätt Jäst?

    Använder du rätt Jäst?

    För att säkra att du får ett bra bakresultat, bör du använda rätt jäst utifrån vad du ska baka.