• Omega-3 bröd
  • Läsarrecept

    Omega-3 bröd

    • 25 min
    • 1 tim 50 min

    Omega-3 bröd toppat med pumpakärnor, sesamfrön och vallmofrön.

     

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.1/5

    452 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en degbunke, slå därefter på 20 °C vatten och rör ut jästen. Tillsätt de rivna morötterna, sirap, salt och de resterade ingredienserna. Spara ca 1 dl av vetemjölet till utbakning.

    • 2

       Kör i maskin med degblandaren ca 5 minuter. Eller dubbla tiden för hand. Låt jäsa i bunken 30 minuter.

    • 3

      Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen så den blir lätt att forma till en platta, ca 30×40 cm.

    • 4

      Lägg på en smord eller bakplåtspappersklädd ugnsplåt, 30×40 cm. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

    • 5

      Pensla brödet med lite vatten och strö över toppingen. Grädda ca 35-40 minuter i 175 °C.

    • 6

      Ta ut och låt vila på galler med bakduk. Skär upp i rutor. Perfekta portionsbröd att frysa in!


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (5 dl) vatten
    • 2 st morötter, finrivna
    • 60 g (3 msk) brödsirap, ljus
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 480 g (ca 8 dl) vetemjöl
    • 22 g (2 dl) mannagryn
    • 90 g (ca 1,5 dl) gramhamsmjöl
    • 70 g (1 dl) linfrön, krossade
    • 6 g (1 msk) brödkryddor

    Topping

    • 40 g (0,5 dl) pumpakärnor, finhackade
    • 16 g (2 msk) sesamfrön
    • 8 g (1 msk) vallmofrön, blå

    Liknande recept