• Saffransknyten med vit choklad och torkade tranbär
  • Saffransknyten med vit choklad och torkade tranbär

    • Ca 25 st
    • 35 min
    • 1 tim 45 min

    Härligt juliga saffransknyten som man givetvis kan göra om till lussebullar eller andra former om man så önskar. Jul, jul, strålande jul!

    4.73/5

    966 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula jästen i en bunke eller degblandare, tillsätt den kalla mjölken och rör om tills jästen löst sig.

    • 2

      Lägg ner saffran i en mortel tillsammans med strösockret och mortla.

    • 3

      Blanda ner socker, saffran och smörklickar i degvätskan tillsammans med mjölet. Arbeta degen smidig och lite kladdig i ca 5 minuter.

    • 4

      Mjöla ett bakbord och stjälp upp degen, kavla ut lagom tunt, ca 40×40 cm. Skär fyrkanter, ca 8×8 cm.

    • 5

      Blanda de 4 ingredienserna till fyllningen i en skål. Lägg en klick på var fyrkant och nyp ihop degen till små knyten.

    • 6

      Lägg knytena på 2 st bakplåtsklädda plåtar.

    • 7

      Låt jäsa under bakduk, ca 1 timme.

    • 8

      Sätt ugnen på 220 °C varmluftsugn (ca 240 °C vanlig ugn).

    • 9

      Tryck ihop knytena en sista gång så att de inte öppnar sig under gräddningen.

    • 10

      Pensla med ägg och strö rörsocker på.

    • 11

      Grädda i ugnen ca 11-13 minuter tills de fått en gyllene färg, är genombakade och fortfarande mjuka.

    • 12

      Låt svalna på galler under bakduk.

    • 13

      Sikta gärna florsocker över vid servering.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 240 g (ca 2 dl) mjölk, kall
    • 0,5 g (1 pkt) saffran
    • 90 g (ca 1 dl) strösocker
    • 200 g smör, rumstempererat 
    • 420 g (ca 6-6 ½ dl) vetemjöl

    Fyllning

    • 50 g smör, rumstempererat 
    • 100 g (ca 1 ½ dl) Odense mandelmassa, grovriven
    • 80 g (ca 1 ½ dl) vit choklad, grovriven
    • 60 g (ca 1 dl) tranbär, torkade, grovhackade

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat 

    Garnering

    • 35 g (½ dl) rörsocker
    • 2 msk florsocker

    Liknande recept