• Äppelsurdegsbröd med rosmarin
  • Äppelsurdegsbröd med rosmarin

    • 2 st
    • 30 min
    • 4 tim 40 min

    Ett vackert surdegsbröd med äppelkaraktär som smakar lika gott som det ser ut.

    3.18/5

    400 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen i juicen, ca 20°. Häll i allt utom salt. Kör på låg växel i 10 minuter i maskin. Tillsätt salt och kör ytterligare 4 minuter. Dubbla tiden vid knådning för hand. Degen ska vara mycket elastisk.

    • 2

      Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 90 minuter. Stöt samman på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt i lådan, låt vila ytterligare 90 minuter och upprepa stötningen.

    • 3

      Dela degen i 2 delar, runddriv gärna dem (knåda degen lätt så att du får upp en spänning) och lägg skarven nedåt. Ställ bröden att jäsa på mjölad duk eller i en jäskorg i ca 60 minuter. Dekorera bröden med ett tunt skivat äpple och rosmarin.

    • 4

      Sätt ugnen på 250°C och ställ in en baksten eller plåt.

    • 5

      Mjöla och snitta bröden. Lägg in bröden på bakplåten/stenen. Spruta lite vatten med hjälp av en blomspruta. Sänk ugnen till 220°C. Öppna luckan och lufta bröden någon gång under baktiden.

    • 6

      Brödens innertemperatur när de är klara ska vara 98°C, det tar ca 25-30 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser


    Liknande recept