• Grumpy Graham
  • Grumpy Graham

    • 35 st
    • 50 min
    • 3 tim

    Ett hejdlöst gott surdegsbröd med krämigt inre och frasig yta som dessutom är praktiskt då det håller länge utan att börja smula.

    4.83/5

    12 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet och solrosfröna som tillsätts på slutet. Knåda i maskin 3 minuter långsamt och 6 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. Ta i saltet och knåda degen några minuter till och tillsätt därefter solrosfröna.

    • 2

      Lägg degen i en oljad större bunke då den gärna vill ha lite utrymme att jäsa på. Täck den även med plast eller bakduk och låt vila i 40 minuter. Vik in kanterna mot mitten, vänd på degen och låt den ligga 40 minuter till

    • 3

      Vänd försiktigt upp degen på mjölat bord och dela i 35 bitar. Fördela bitarna på plåtar med bakplåtspapper.
      Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 80 minuter.

    • 4

      Ta ut plåtarna ur ugnen och sätt ugnen på 275°C.

    • 5

      Låt bröden stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Pensla bröden med vatten och strö på vallmofrön. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk temperaturen till 230°C. Grädda i cirka 10 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Pensling

    • vatten
    • vallmofrön

    Liknande recept