recept_video_backdrop
  • Grumpy Graham

4.8/5

10 Röster

Grumpy Graham

  • KronJäst
  • 35 st
  • 50 min
  • 3 tim

Ett hejdlöst gott surdegsbröd med krämigt inre och frasig yta som dessutom är praktiskt då det håller länge utan att börja smula.

  • 1

    Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser utom saltet och solrosfröna som tillsätts på slutet. Knåda i maskin 3 minuter långsamt och 6 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. Ta i saltet och knåda degen några minuter till och tillsätt därefter solrosfröna.

  • 2

    Lägg degen i en oljad större bunke då den gärna vill ha lite utrymme att jäsa på. Täck den även med plast eller bakduk och låt vila i 40 minuter. Vik in kanterna mot mitten, vänd på degen och låt den ligga 40 minuter till

  • 3

    Vänd försiktigt upp degen på mjölat bord och dela i 35 bitar. Fördela bitarna på plåtar med bakplåtspapper.
    Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 80 minuter.

  • 4

    Ta ut plåtarna ur ugnen och sätt ugnen på 275°C.

  • 5

    Låt bröden stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Pensla bröden med vatten och strö på vallmofrön. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk temperaturen till 230°C. Grädda i cirka 10 minuter.

Ingredienser

  • 1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
  • ½ pkt (25 g) KronJäst för Matbröd, färsk
  • 5 dl (500 g) vatten, kallt
  • 10 dl (600 g) vetemjöl special
  • 2 dl (120 g) grahamsmjöl
  • 1,5 tsk (9 g) salt
  • 2 msk (26 g) olivolja
  • 1½ dl (112 g) solrosfrön

Pensling

  • vatten
  • vallmofrön

Liknande recept

  • Blinier - ryska plättar

    Blinier - ryska plättar


    Marie S.
    30 min 1 tim 40 min
  • Västerbottenpinnar med svampsoppa

    Västerbottenpinnar med svampsoppa


    Marie S.
    1 tim 1 tim 30 min
  • Briocher

    Briocher


    Linda Linde
    35 min 1 tim 30 min
  • Mumsiga pizzor

    Mumsiga pizzor

    Här bjuder vi på smaskiga och lätta pizzarecept.