• Smörgåstårtbotten
  • Smörgåstårtbotten
  • Smörgåstårtbotten

    • 1 plåt
    • 45 min
    • 2 tim

    Ett ljust luftigt bröd som passar perfekt till smörgåstårta, varma mackor eller härliga vitlöksbröd.

    Hela degen kavlas ut stor som en plåt och placeras på bakplåtspapper i en långpanna, nagga degen ordentlig. Man kan även dela degen i 2-3 delar och grädda i ringar om man vill ha runda bottnar.

    Gör gärna brödet någon dag innan så är det lättare att skära och hantera.

     

    4/5

    1 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i den kalla mjölken.

    • 2

      Blanda alla ingredienser 3 min långsamt.

    • 3

      Öka hastigheten och blanda degen ca 8 min snabbt.

    • 4

      Ta upp degen på mjölat bord och knåda och forma den rund, lägg tillbaka degen i bunken och täck med bakduk eller plast. Låt degen jäsa i 30 min.

    • 5

      Ta ut degen på mjölat bakbord och kavla ut den stor som en plåt.

    • 6

      Placera den utkavlade degen på en långpanna med bakplåtspapper och nagga degen väl över hela degen, med en gaffel eller nagg.

    • 7

      Ställ in plåten i din avstängda ugn med endast lampan på och låt degen jäsa 60 min. Ta ut plåten med den jästa degen i rumstemperatur och sätt ugnen på 250°C.

    • 8

      Sätt in brödet när ugnen är varm och sänk till 220°C, grädda i ca 17 min eller tills brödet har fått en fin gyllenbrun färg.

    • 9

      Låt brödet svalna och plasta sedan in det.

    • 10

      Dag 2

      Om man vill kan man försiktigt skära bort ytan på brödet innan man delar brödet i 3 lager, då ytan oftast är ganska grov. Fyll med önskade fyllningar och dekorera tårtan efter smak.

      Vill man göra varma mackor skär brödet i önskade storlekar och fyll med valfri fyllning.

      Vitlöksbröd skär i önskad storlek och bred vitlökssmör på båda sidorna och stek i stekpanna tills brödet har fått en fin gyllenbrun färg och blivit krispigt, servera direkt.

    Ingredienser

    • 25 g ( 1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (ca 5 dl) mjölk, kall
    • 720 g (ca 12 dl) vetemjöl special
    • 12 g (ca 2 tsk) salt
    • 15 g (ca 1 msk) socker
    •  75 g smör, mjukt

    Liknande recept

    • Rostbröd & goda snittar

      Rostbröd & goda snittar


      KronJäst
      40 min 2 tim 55 min
    • Rostbröd & äggmacka

      Rostbröd & äggmacka


      KronJäst
      40 min 2 tim 55 min
    • Långpannerutor

      Långpannerutor


      Tomas Blomgren
      30 min 1 tim 45 min
    • Bröd för dig som tränar!

      Bröd för dig som tränar!

      Bröd för dig som tränar och vill äta en hälsosam och varierad kost!