recept_video_backdrop
  • Smörgåstårtbotten
  • Smörgåstårtbotten

4/5

1 Röster

Smörgåstårtbotten

  • 1 plåt
  • 45 min
  • 2 tim

Ett ljust luftigt bröd som passar perfekt till smörgåstårta, varma mackor eller härliga vitlöksbröd.

Hela degen kavlas ut stor som en plåt och placeras på bakplåtspapper i en långpanna, nagga degen ordentlig. Man kan även dela degen i 2-3 delar och grädda i ringar om man vill ha runda bottnar.

Gör gärna brödet någon dag innan så är det lättare att skära och hantera.

 

  • 1

    Lös jästen i den kalla mjölken.

  • 2

    Blanda alla ingredienser 3 min långsamt.

  • 3

    Öka hastigheten och blanda degen ca 8 min snabbt.

  • 4

    Ta upp degen på mjölat bord och knåda och forma den rund, lägg tillbaka degen i bunken och täck med bakduk eller plast. Låt degen jäsa i 30 min.

  • 5

    Ta ut degen på mjölat bakbord och kavla ut den stor som en plåt.

  • 6

    Placera den utkavlade degen på en långpanna med bakplåtspapper och nagga degen väl över hela degen, med en gaffel eller nagg.

  • 7

    Ställ in plåten i din avstängda ugn med endast lampan på och låt degen jäsa 60 min. Ta ut plåten med den jästa degen i rumstemperatur och sätt ugnen på 250°C.

  • 8

    Sätt in brödet när ugnen är varm och sänk till 220°C, grädda i ca 17 min eller tills brödet har fått en fin gyllenbrun färg.

  • 9

    Låt brödet svalna och plasta sedan in det.

  • 10

    Dag 2

    Om man vill kan man försiktigt skära bort ytan på brödet innan man delar brödet i 3 lager, då ytan oftast är ganska grov. Fyll med önskade fyllningar och dekorera tårtan efter smak.

    Vill man göra varma mackor skär brödet i önskade storlekar och fyll med valfri fyllning.

    Vitlöksbröd skär i önskad storlek och bred vitlökssmör på båda sidorna och stek i stekpanna tills brödet har fått en fin gyllenbrun färg och blivit krispigt, servera direkt.

Ingredienser

  • ½ pkt (25 g) KronJäst för Matbröd, färsk
  • 5 dl (500 g) mjölk, kall
  • 12 dl (720 g) vetemjöl special
  • 2 tsk (12 g) salt
  • 1 msk (15 g) socker
  •  (75 g) smör, mjukt

Liknande recept

  • Rostbröd & goda snittar

    Rostbröd & goda snittar


    KronJäst
    40 min 2 tim 55 min
  • Rostbröd & äggmacka

    Rostbröd & äggmacka


    KronJäst
    40 min 2 tim 55 min
  • Citronkaka med cream cheese frosting

    Citronkaka med cream cheese frosting


    Marie S.
    45 min 1 tim 20 min
  • Använder du rätt Jäst?

    Använder du rätt Jäst?

    För att säkra att du får ett bra bakresultat, bör du använda rätt jäst utifrån vad du ska baka.